ساختار معاونت
آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 2036036
بازديدکنندگان امروز: 1043
کل بازديدکنندگان: 9829999
بازديدکنندگان آنلاين: 7
زمان بارگزاري صفحه: 1.2324 ثانيه


  چاپ        ارسال به دوست

توصیه های طب سنتی جهت حفظ سلامتی بیماران دیابتی به ویژه در ماه مبارک رمضان

هوالشافی

در طب سنتی ایران توصیه های نسبتاً کاملی راجع به چگونگی حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری ها عنوان شده است که در مقاله حاضر برخی از این توصیه ها، جهت حفظ سلامتی بیماران دیابتی به شرح ذیل ارائه می گردد:
• مصرف افطار و شام با فاصله از یکدیگر باشد و از یکباره خوردن مقدار زیاد غذا اجتناب کنید. طبق تحقیقات انجام شده، با رعایت این توصیه در بیماران دیابتی، از افزایش بیش از حد قند خون در هنگام افطار جلوگیری خواهد شد.
• در وقت افطار و سحر از خوردن قند، شکر، زولبیا و بامیه، انواع شیرینی ها و شربت ها پرهیز کنید.
• به جای مصرف قند و شکر، می توانید از توت خشک، انجیر خشک، مویز استفاده کنید.
• در وقت افطار و سحر غذاهای پرچرب یا سرخ کرده استفاده نکنید و مصرف نمک را نیز کاهش دهید.
• بهترین غذا در افطار و سحر، غذاهای آب پز یا بخارپز می باشد که می توانید از غذاهایی مانند خورش کدو، خورش آلو اسفناج، خورش کرفس، خورش فسنجان، مرغ آب پز، ماهی تازه بخارپز، آبگوشت (با گوشت گوسفند، بدون چربی)، سوپ جو و آش جو استفاده کنید.
• جهت پیشگیری از تشنگی، از سبزیجات، به ویژه کاهو و میوه جات، به ویژه آلو، خیار و سیب درختی استفاده کنید. هم چنین مصرف خاکشیر به میزان 2 قاشق غذاخوری به همراه یک لیوان آب، در کاهش تشنگی مؤثر است.مصرف دوغ و ماء الشعیر طبّی نیز تا حد زیادی تشنگی را کاهش می دهد.طرز تهیه ماءالشعیر طبّی: حدود 100 گرم جو پوست¬کنده، به¬همراه یک لیتر آب، پخته شود تا جو کاملاً نرم گردد،سپس آب به¬دست آمده را صاف کرده و بعد از سرد شدن، آن را به¬عنوان ماءالشعیرطبّی استفاده کنید (بهتر است از ماءالشعیر تازه استفاده کرده و از نگهداری آن به مدت طولانی پرهیز کنید).
• برای بیماران دیابتی، مصرف میوه به طور کامل، بسیار بهتر از خوردن آب میوه ها می باشد و از توصیه های مفید، خوردن خیار، سیب درختی، به، آلو، انار، عناب، بادام درختی می باشد.
• مصرف ماست به همراه گل سرخ یا تخم خرفه یا پودر سبوس گندم، برای بیماران دیابتی مفید است.استفاده از شیر گاو، پنیر تازه، دوغ نیز توصیه می شود.
• از توصیه های بسیار مفید برای بیماران دیابتی، استفاده از بوهای خوش از جمله بوی گل سرخ، گلاب، بوی سیب و به می باشد.
• حدود 7-6 ساعت استراحت نمائید (خواب شب بسیار بهتر از خواب روز است).از بی¬خوابی و کم-خوابی پرهیز کنید (خواب کمتر از 6 ساعت نباشد) و در صورت داشتن مشکل کم¬خوابی، مصرف ماست، دوغ و کاهورا بیشتر کنید.
• پیاده¬روی آرام در هوای خنک، صبح زود یا شامگاه توصیه می¬شود.از ورزش¬های سنگین همراه با خستگی، ضعف وتعریق زیاد پرهیز نمائید. هم چنین از ورزش کردن در حالت گرسنگی و با معده خالی پرهیز کنید.
• از ایجاد یبوست و خشکی¬مزاج گوارش جلوگیری شود.در صورت وجود یبوست، می¬توانید از توصیه های خوراکی ضد یبوست استفاده کنید، مانند:
- مصرف سوپ جو (به همراه آلو یا تمرهندی، اسفناج)، خورش کدو، خورش آلو اسفناج(در صورت تمایل، موقع صرف این غذاها می¬توانید کمی روغن بادام شیرین اضافه کنید).
- می توانید در وعده های غذایی افطار و سحر، از زیتون کاملاً رسیده استفاده کنید ( از مصرف ترشی زیتون یا زیتون شور پرهیز شود).
- تخم اسفرزه (پسیلیوم) به میزان 2-1 قاشق چایخوری، به همراه یک لیوان آب ولرم، خیسانیده شده و میل گردد.
- مصرف انجیر، آلوبخارا، روغن زیتون، روغن بادام شیرین را می¬توانید بیشتر کنید.
- پودر سبوس گندم به میزان یک قاشق غذاخوری در یک فنجان آب جوش، به مدت 10-5 دقیقه بماند و سپس میل شود.
توجه:
• مطالعات متعدد در طب جدید نشان داده اند که روزه داری در بیماران دیابت نوع 2 که رژیم غذایی داشته و یا تحت درمان با داروهای کاهنده قند خون هستند، نه تنها مضر نیست و عوارضی ندارد، بلکه می تواند مفید واقع شود. البته در صورتی که مبتلا به عوارض دیابت از قبیل عوارض چشمی، کلیوی، قلبی، عصبی و... هستید یا سابقه حملات افت قند خون داشته اید، بایستی در مورد روزه گرفتن حتماً با پزشک معالج خود مشورت کنید.
• در صورت صلاح¬دید پزشک معالج، می توانید مصرف داروهای ضد دیابت را در وقت سحر کاهش دهید.

مجید اصغری
متخصص طب سنتی ایرانی، استادیار
مرکز تحقیقات طب سنتی، دانشکده طب سنتی قم

منابع:
1. مقیمی، مریم؛ کرد افشاری، غلامرضا؛ محمدی کناری، حوریه؛ شمس اردکانی، محمدرضا.  روزه داری در افراد دیابتی از دیدگاه طب سنّتی ایران.  مجلّه ی طب سنّتی اسلام و ایران، سال سوّم، شماره اوّل، بهار 93.
2. ناصری، محسن؛ جعفری، فرهاد؛ علیزاده، مهدی: اصول حفظ سلامتی و بهداشت در طب سنّتی ایران .مجلّه طب سنّتی اسلام و ایران.  بهار 1389 ، سال اول، شماره 1، صص44-39.
3. ناصری، محسن؛ رضائی زاده، حسین؛ چوپانی، رسول؛ انوشیروانی، مجید:  مروری بر کلیات طب سنّتی ایران.  چاپ دوم، مؤسسه نشر شهر، تهران، ص:121، 1388.
4. عقیلی خراسانی شیرازی، محمد حسین:  خلاصه الحکمه. تحقیق، تصحیح، ویرایش : ناظم، اسماعیل. ج 2، چاپ اول، انتشارات اسماعیلیان، قم، ص 793، 1385.
5. Jaleel MA, Raza SA, fathima FN, Jaleel BN. Ramadan and diabetes: As-Saum (The fasting). Indian J Endocrinol Metab 2011 Oct;15(4):268-273.
6. Mafauzy M, Mohammad WB, Anum MY, Zulkifli A, Ruhani AH. A study of fasting diabetic patients during the month of Ramadan. Medical journal of Malaysia 1990;45:14-17.


١٣:٠٨ - پنج شنبه ١٢ تير ١٣٩٣    /    شماره : ١٥٨٦٤    /    تعداد نمایش : ١٢٨٢



خروج